Kosmetika může být i zrádná

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Kosmetické přípravky sice fungují jako zkrášlující či omlazující prostředky, zároveň však mohou zvyšovat citlivost pokožky a způsobovat alergické reakce. Působí na všechny věkové kategorie, muže i ženy. Vzhledem k tomu, že ženy používají kosmetiku výrazně častěji než muži a děti, mají logicky alergické reakce mnohem častěji.

Kontaktní senzibilizaci (zvýšenou citlivost) mohou vyvolat kterékoliv kosmetické výrobky, které přicházejí do styku s kůží nebo sliznicí. Jedná se zejména o šampony, barvy na vlasy, krémy, mýdla, antiperspiranty, deodoranty, laky na nehty, rtěnky, make-upy, řasenky a další.

Nepříznivé reakce na kosmetiku

  • pálení
  • píchání
  • svědění kůže
  • zarudnutí

Zajímavé je, že kontaktní dermatitida se nevyskytuje pouze na místech, která přišla do styku s daným kosmetickým přípravkem. Většinou se problémy vyskytují v oblasti kolem očí, rtů, na čele, na krku i jinde po těle.

Například rtěnky způsobují zánět rtu a nehtová kosmetika vyvolává reakce nejen na prstech, ale i na obličeji.

Není vzácná ani alergická reakce dětí na kosmetiku matky nebo člověka, který o ně pečuje.

Alergeny kosmetických přípravků

Nejčastějšími alergeny kosmetických přípravků jsou vonné komponenty, konzervační látky a peruánský balzám.

Vonné komponenty

Lyral – testuje se jako samostatný alergen. Je obsažen ve vodách po holení, toaletních vodách, deodorantech, antiperspirantech, mýdlech, šamponech, pěnách do koupele.

Farnesol – je přítomen v řadě éterických olejů, přidává se i do cigaret. Je přírodním pesticidem pro roztoče a feromonem pro další hmyz.

Peruánský balzám

Jde o alergen přírodní povahy, pochází ze stromu vonodřev balzámový (myroxylon balzamum). Používá se extrakt nebo destilát. Pro peruánský balzám je charakteristická senzibilizace vzrůstající spolu s věkem.

Konzervační látky

Kontaktní senzibilizace na konzervační přípravky roste s věkem a ženy bývají postiženy ve větší míře. Setkáváme se s ní zejména u ekzematiků. V posledních letech se zdrojem kontaktní senzibilizace na konzervační látky staly vlhčené ubrousky a ubrousky pro intimní hygienu.

Některé konzervační látky:

  • Isothiazolinony – organické sloučeniny, mají baktericidní a fungicidní účinky
  • Methyldibromoglutaronitril – účinkuje proti bakteriím, kvasinkám a plísňovým houbám
  • Formaldehyd – antimikrobiální účinek
  • Parabeny (lanolin, černá hena)
  • Glukosidy
  • Kopolymery
  • Terpeny
  • Éterické oleje

V naší moderní době se setkáváme se stále větším množstvím kosmetických přípravků a s tím ruku v ruce i se zvyšujícím se množstvím alergizujících látek. Je třeba věnovat důkladnou pozornost složení používané kosmetiky.

Kosmetika může být i zrádná patří do témat
  • Linda 26.04.2016 14:31:04

    Jsem zastáncem přírodní kosmetiky proto používám kosmetiku Cannaderm s konopným olejem, nyní u mě vyhrává krém regenerace, díky kterému nemám suchou pleť a mám ji vyživenou

    • Re: Psycho 16.05.2017 16:05:59

      a mám ji vyživenou...undu.


Adresář

Diskuze na téma Péče o tělo

  • Dana 05.03.2018 10:03 Krém na vrásky

    Které přípravky tedy používáte na pleť? Nejlíp na to abych trochu omládla? Vím že nemůžu čekat…

  • 02.03.2018 09:03 Yes Visage recenze

    Jako jo bolelo mě to, ale zabírají na to prášky že jo. Co mi spíš vadilo byla nepohodlná…

  • Ilona 28.02.2018 22:02 jizvy a jizvičky

    Je zákrok hodně bolestivý ? A jak to vůbec probíhá ?

  • Gábina 28.02.2018 19:02 Amaryllis centrum

    Co by tě konkrétně zajímalo ? Amaryllis centrum navštěvuji, ale hlavně co jsem se dívala, tak na…

  • Irena 28.02.2018 18:02 Červené cévky v obličeji

    Já je navštěvuji hodně málo, protože jsem z Brna, ale maminka je z Prahy a ta u nich byla už na…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku